Niet enkel vanuit de meldkamer maar ook met een drone hoog in de lucht ondersteunt inspecteur Pascal de politieploegen op het terrein. De technologieën van vandaag nemen stilaan hun intrek in het politiewerk van morgen, vertelt Pascal.
Wat houdt het werk als inspecteur op de dienst dispatching precies in?
Op de dienst dispatching (ook wel gekend als meldkamer) ondersteunen en sturen we de ploegen op het terrein. Als operationeel medewerker ben ik verantwoordelijk voor het aanmaken van interventies in ons computersysteem. Bij dringende interventies sta ik ook in voor de radiocommunicatie met de ploegen ter plaatse.
Samen met de camerabewakers heb ik permanent zicht op de 200 camera’s van de politiezone. In dringende situaties is het mijn taak om samen met de camerabewakers de situatie zo goed mogelijk in beeld te brengen. Ik ben als het ware een extra paar ogen voor de ploegen ter plaatse en hou ze radiofonisch op de hoogte van de situatie. Onze samenwerking op het terrein en in de meldkamer is al jarenlang heel succesvol.
Onze samenwerking op het terrein en in de meldkamer is al jarenlang heel succesvol.
Hoe begon je carrière bij de politie?
Na mijn politieopleiding werd ik inspecteur van politie en ging ik eerst aan de slag in Brussel. Daar werkte ik even in het justitiepaleis en het wijkcommissariaat. Na een jaar maakte ik mobiliteit naar de politiezone Gent en was ik er enkele jaren een echte Gentse flik. Toen ik naar West-Vlaanderen verhuisde maakte ik de overstap naar de politiezone RIHO. Tot op heden heb ik daar nog geen moment spijt van gehad!
Naast je job op de dienst dispatching ben je sinds enkele jaren ook actief als dronepiloot binnen de politiezone. Kan je hier wat meer over vertellen?
Ik ben al lang in de ban van drones. Ik was dan ook heel enthousiast toen ik vernam dat onze politiezone de kans greep om samen met de netwerkorganisatie WVL4 (samenwerking tussen PZ Westkust, PZ Polder, PZ Vlas en PZ RIHO) te investeren in drones.
Na een interne selectie werd ik (naast mijn job op dispatching) officieel dronepiloot en kon ik van start gaan met een gespecialiseerde opleiding. Mijn loopbaan bracht me de kansen om mijn job en interesses te combineren. Daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor.
Samen met de andere dronepiloten en waarnemers van de WVL4- zones werken we binnen een wachtrol. Aanvankelijk konden we enkel overdag vliegen met de drone maar tegenwoordig kan dit ook ’s nachts. Er is dus 7 dagen op 7, de klok rond een droneteam beschikbaar en inzetbaar.
Mijn loopbaan bracht me de kansen om mijn job en interesses te combineren. Daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor.
Voor welke soorten interventies wordt het droneteam zoal ingezet?
De drone kan in heel wat situaties een waardevolle hulp zijn:
- Bij verkeersongevallen maken we van bovenaf foto’s van de situatie.
- Met de warmtecamera zijn we heel waardevol in het opsporen van verdwenen personen.
- Bij grote evenementen of manifestaties hebben we ‘an eye in the sky’ om problemen in beeld te brengen en hopelijk te voorkomen.
De beelden van de drone kunnen we rechtstreeks bekijken op onze laptops, tablets of smartphones maar worden ook doorgestuurd naar de centrale meldkamer. Een groot pluspunt want zo kan er bijvoorbeeld bij rellen op een evenement meteen ingegrepen worden.
Dit doen we niet allemaal zomaar. Ons droneteam houdt zich aan heel strikte Europese regelgeving.
Heb je tot slot nog een tip voor mensen die graag inspecteur bij de politie willen worden?
Twijfel je nog of een job bij de politie iets voor jou is? Dan kan ik je alleen maar aanmoedigen om ervoor te gaan. Een job met meer afwisseling en uitdagingen zal je niet snel vinden! Ook de band die je opbouwt met je collega’s is ongelofelijk waardevol. Bij de politie kan je alle kanten uit, dat bewijst mijn carrière bij de politie maar eens te meer.
Wil jij ook inspecteur bij de politiezone RIHO worden? Klik dan snel verder voor alle info over de selectieproeven, opleiding tot inspecteur en jobs binnen de politiezone RIHO.