Investering in cameranetwerk van Politiezone RIHO werpt zijn vruchten af

Van 17 camera’s in 2013 naar 193 camera’s eind 2021. Er werd de laatste jaren sterk geïnvesteerd in het cameranetwerk van de politiezone RIHO, en dat werpt zijn vruchten af.

Steeds meer camera’s

Ondertussen staan er in de politiezone RIHO 193 camera’s opgesteld: 166 in Roeselare, 25 in Izegem en 2 in Hooglede. Het volledige grondgebied in beeld brengen kan uiteraard niet, vandaar dat er op strategische plaatsen vaste en/of beweegbare camera’s staan.

De camera’s zijn een hulpmiddel voor de politiezone RIHO om criminaliteitsvormen, openbare overlast en verstoring van de openbare orde te beheersen. Ze zijn ook een interessante bron van informatie en bewijsvoering in lopende onderzoeken.

De bewakingscamera’s helpen overigens niet alleen om criminaliteit terug te dringen, ze worden daarnaast ook ingezet voor zogenaamde ‘crowd control’. Als op drukke evenementen grote mensenmassa’s op de been zijn, ziet de politie via de camera’s meteen of alles rustig verloopt.

Real time toezicht

“De beelden komen rechtstreeks binnen in de meldkamer van politiezone RIHO, waar ze bekeken worden door speciaal opgeleide camerabewakers”, aldus korpschef Curd Neyrinck. Deze medewerkers zijn specialist in het ‘virtueel patrouilleren’. Vanop de beeldschermen monitoren ze verschillende locaties en bekijken ze in real time de camerabeelden. Gemiddeld twee keer per dag wordt op basis van wat de camerabewakers zien een ploeg aangestuurd of op het terrein ondersteund.

De laatste jaren werd het team camerabewakers fors uitgebreid. Ondertussen zijn er 12 burgermedewerkers actief die afwisselend in een ploegensysteem dag en nacht de camerabeelden bekijken. “De uitbreiding van het aantal camera’s en camerabewakers leidt alsmaar vaker tot succesvolle acties. We blijven dan ook volop inzetten op het live bekijken van de camerabeelden.”

1 198 registraties in 2021

De meest recente cijfers laten zien dat het live en reactief bekijken van camerabeelden wel degelijk zijn nut bewijst. In 2021 werden er 1 198 feiten geregistreerd met de camera’s. De camerabewakers en ploegen op het terrein zijn een goed werkend team en ook dat laat zich zien. Wanneer er een interventie wordt uitgevoerd op aangeven van wat de camerabewaker op de beelden ziet, kan de betrokkene in 84% van deze interventies ter plaatse aangetroffen worden.

De interventieploegen ter plaatse roepen ook steeds vaker de steun van de camerabewakers in, welgeteld 526 keer in 2021. De camera’s zijn een uitstekend hulpmiddel om verdachte personen of voertuigen op te sporen of om een interventie te ondersteunen. De analyse van camerabeelden zorgt bijna dagelijks voor nieuwe informatie in lopende dossiers.

Door deze manier van werken worden overlast en criminaliteit veel sneller aangepakt. De politiezone RIHO werkt toekomstgericht en blijft inzetten op nieuwe technologieën om hun politiewerk te ondersteunen.

Bekijk de volledige reportage op Focus-WTV.

Gepubliceerd op vrijdag 3 jun 2022 om 10:00