Korpschef - diensten van de korpschef
De korpschef heeft de leiding over het politiekorps en staat onder het gezag van het politiecollege. Eerste hoofdcommissaris Curd Neyrinck is sinds 2001 korpschef van de politiezone RIHO.
Onder de korpschef vallen volgende diensten:
Zonesecretariaat
Het zonesecretariaat volgt de algemene administratie op van de korpschef, het politiecollege en de politieraad.
Contact: List.PZ.RIHO.Zonesrt@police.belgium.eu
Dienst beleid
De dienst beleid heeft als taak:
- de beleidsvoorbereiding te doen van het zonaal veiligheidsplan en de zonale veiligheidsraad;
- de voorbereiding, ontwikkeling en evaluatie van het beleid en de integrale afstemming hiervan op de verschillende niveaus in de organisatie en op nationale en maatschappelijke ontwikkelingen op te volgen en te bewaken;
- een methodologische bijdrage te leveren aan de opdrachtformulering van projecten deze te ondersteunen en te zorgen voor afstemming daarvan met andere beleidsvelden.
Adviseur Karl ten Haaf is diensthoofd van de dienst beleid.
Integrale veiligheid
De coördinator integrale veiligheid staat onder meer in voor het beleid rond camerabewaking in de politiezone, de redactie van de politiereglementen, GAS-beleid en de uitbouw van samenwerkingsverbanden in de aanpak van leefbaarheidsproblemen.
Dienst communicatie
De dienst communicatie staat in voor de stroomlijning van de interne en externe communicatie van de politiezone. Dit omvat onder andere de website, sociale mediakanalen en gedrukte publicaties maar ook de interne informatieverstrekking via verschillende kanalen.
Contact Ulrike Hendryckx: Ulrike.Hendryckx@police.belgium.eu
Dienst intern toezicht en integrale kwaliteitszorg
De dienst is op te delen in twee pijlers:
- Intern toezicht
- Integrale kwaliteitszorg
Onder integrale kwaliteitszorg kan het constant zoeken naar verbeterpunten en aanpassingen in de organisatie verstaan worden, dit om zowel de interne als externe werking te optimaliseren.
De dienst intern toezicht staat in voor het klachtenbeheer over de dienstverlening van de politiezone, naast een aantal andere taken.
Contact: PZ.RIHO.dit-ikz@police.belgium.eu
Noodplanning en crisisbeheer
De dienst noodplanning en crisisbeheer staat in voor de coördinatie van de civiele veiligheid tijdens evenementen, incidenten en rampen. De dienst zorgt voor een vlotte samenwerking tussen de hulp- en interventiediensten en de lokale besturen.
Contact: PZ.RIHO.Noodplanning@police.belgium.eu
Operationeel beheer
Bestuurlijk beheer
De directie operationeel beheer staat in om de openbare rust en veiligheid bij grootschalige evenementen en acties op het grondgebied van de Politiezone RIHO te vrijwaren.
Politieposten
De drie politieposten in Roeselare, Izegem en Hooglede verzekeren de basisfuncties wijkwerking en politioneel onthaal (aangiftes) in de verschillende wijken van de politiezone. Voor het maken van een niet-dringende aangifte kan je op afspraak terecht in een politiepost naar keuze.
Gerechtelijk beheer
Dienst interventie
Deze dienst staat in voor alle interventies binnen de politiezone RIHO. Daarnaast voert de dienst ook het eerste en dringende opsporingswerk uit. Tijdens hun dienst doen de interventiepatrouilles ook preventieve toezichten.
Binnen de dienst interventie kan je de sociale dienst terugvinden. Deze dienst coördineert verschillende taken. Enerzijds vormen ze de schakel tussen het gerechtelijk apparaat, het hulpverleningslandschap en belanghebbenden met hulpnoden en/of -vragen. Anderzijds staan ze in voor slachtofferbejegening.
Contact: PZ.RIHO.socialedienst@police.belgium.eu
Dienst verkeer
De dienst verkeer voert de reguliere verkeersopdrachten- en toezichten uit. Daarnaast organiseert de dienst ook verkeerscontroles op specifieke thema’s zoals alcohol en drugs in het verkeer.
Dienst dispatching
De dienst dispatching staat radiofonisch in contact met alle ploegen in de RIHO-zone en staat in voor de sturing en ondersteuning van deze ploegen. Ook het toezicht op de bewakingscamera’s van de politiezone gebeurt door deze dienst.
Dienst lokale recherche
De dienst lokale recherche werkt in tweede lijn op een aantal criminaliteitsfenomenen, prioriteiten en/of misdrijven. De recherche verzamelt de noodzakelijke bewijzen om de daders te identificeren met het oog op hun vervolging door de gerechtelijke overheden. Deze opsporings- of gerechtelijke onderzoeken gebeuren onder de leiding van de bevoegde gerechtelijke overheden: de Procureur des Konings en de Onderzoeksrechters.
Dienst wapens
De politiezone RIHO beschikt over een centrale wapendienst voor de drie gemeenten. De dienst staat in voor:
- het verlenen van adviezen bij aanvragen voor wapenvergunningen en erkenningen
- toezicht en controle wapenbezitters
- toezicht en controle schietstanden
- toezicht op de opslag van springstoffen (munitie, vuurwerk)
- afhandeling van ingeleverde wapens en munitie
- verstrekken van inlichtingen over wapens en de wapenwet
Steundiensten
Personeelsdienst / middelen
De personeelsdienst staat in voor de administratieve afhandeling van personeelszaken, opleidingen en planning.
De dienst Middelen staat in voor het bieden van kwaliteitsvolle ondersteuning op logistiek en financieel vlak aan de verschillende diensten en personeelsleden van de politiezone RIHO. De dienst Middelen bestaat uit de diensten logistiek, interne preventie, koerier en onderhoud.
Informatiebeheer
De dienst informatiebeheer omvat alle diensten binnen de politiezone die instaan voor het verzamelen, registreren, analyseren en terug verspreiden van gerechtelijke en bestuurlijke informatie en documenten:
- Informatica
- Functioneel beheer
- Lokaal Informatiekruispunt
- Opvolgingsbureau gerechtelijk
- Opvolgingsbureau verkeer
- Secretariaat GAS
Preventie
De preventiedienst informeert, sensibiliseert en verleent diensten aan de inwoners van de politiezone en dit op verschillende domeinen: politionele preventie, verkeerspreventie en spijbelen.