Politiezone RIHO bezorgt 49 gestolen fietsen terug aan eigenaars

In november vorig jaar nam het flexteam interventie van de politiezone RIHO 90 gestolen fietsen in beslag tijdens een grootschalig gerechtelijk onderzoek. Dankzij doorgedreven onderzoek kon de politie al een groot aantal gestolen fietsen terug aan de eigenaars bezorgen.

Om de eigenaar van een gestolen fiets op te sporen rekent de politie op de aangifte van de gestolen fiets. Op deze manier worden kenmerken zoals het type fiets en het chassisnummer aan een aangifte gelinkt. Als er een match is, contacteert de politie persoonlijk de eigenaar van de fiets.

“Van de geïdentificeerde fietsen konden we al 49 gestolen fietsen terugbezorgen aan hun eigenaar”, verduidelijkt korpschef Curd Neyrinck. “De mensen reageren heel opgelucht wanneer ze hun gestolen fiets terug in de hand kunnen nemen. Vaak gaat dit over heel dure elektrische fietsen.”

De mensen reageren heel opgelucht wanneer ze hun gestolen fiets terug in de hand kunnen nemen.

Gedurende twee weekends ontvangt de politiezone RIHO mensen uit heel België om hun fiets te komen ophalen. Zo ontvingen ze al personen uit Brussel en Leuven die het heugelijke nieuws kregen dat hun fiets door de politie werd teruggevonden.

Ondertussen loopt het gerechtelijk onderzoek naar de verdachte verder.

Foto’s en chassisnummer zijn grote hulp

Het flexteam van de politiezone RIHO bouwde de afgelopen jaren al heel wat expertise op binnen het domein fietsdiefstal. Tussen 2019 en 2021 konden ze al 142 diefstallen met een fiets als buit oplossen. Met de grote vangst van de afgelopen maanden kunnen ze dit cijfer verdubbelen.

Om de kans op fietsdiefstal te verkleinen raadt de politie aan om losse stukken zoals een boordcomputer of fietsbatterij mee te nemen wanneer je je fiets ergens stalt. Laat bij de aankoop van een nieuwe fiets ook altijd het chassisnummer van de fiets op de factuur plaatsen en neem duidelijke foto’s van de fiets. Deze elementen zijn van grote waarde bij de aangifte van een gestolen fiets.

Gepubliceerd op maandag 27 mrt 2023 om 11:45