Politiezone RIHO blikt terug op geslaagde acties fietsverlichting: “96 % fietsers in orde”

Voor het derde jaar op rij zette de politiezone RIHO in op fietsverlichting met de campagne Verplicht Verlicht. En dat met resultaat, steeds meer fietsers zien het belang in van zichtbaarheid in het verkeer.

Tijdens de campagne, die liep van september tot half februari, zette de politiezone verschillende acties op. Zo kregen meer dan 4 000 leerlingen uit 54 lagere en middelbare scholen tijdens het najaar de preventiedienst over de vloer voor een preventieve fietscontrole. Na de controle kreeg elke leerling een fietscontrolekaart mee naar huis. Zo kunnen ouders de fiets van hun zoon/dochter winterklaar maken.

Naast preventie zet de politiezone ook in op extra controles op het gebruik van fietsverlichting. “De afgelopen maanden voerden we controles uit bij meer dan 4 500 fietsers in Roeselare, Izegem en Hooglede. 4 procent van de gecontroleerde fietsers was niet in orde en ontving een boete. Het is onze doelstelling om dit cijfer de komende jaren verder te doen dalen”, aldus korpschef Curd Neyrinck. Elke overtreder krijgt naast een geldboete ook een setje fietsverlichting mee naar huis. Zo kunnen ze hun weg toch veilig verderzetten.

Ook de komende maanden en jaren gaat de politiezone RIHO verder met Verplicht Verlicht. “Goede fietsverlichting kan in de donkerste maanden van het jaar van levensbelang zijn, daar willen we alle weggebruikers bewust van maken”.

Lees meer tips op onze pagina Verplicht Verlicht om je zichtbaar te maken in het verkeer.

Gepubliceerd op donderdag 17 feb 2022 om 09:59