Politiezone RIHO waarschuwt voor oplichting door valse telefoontjes

Politiezone RIHO (Roeselare, Izegem en Hooglede) waarschuwt voor oplichting door valse telefoontjes. Deze oplichtingsmethode maakte de voorbije weken verschillende slachtoffers in de regio. Vooral oudere mensen worden benaderd.

“Politiezone en gemeenten van de RIHO zetten maximaal in op cyberpreventie”, Kris Declercq voorzitter van de politiezone.

Al sinds april kent de politiezone RIHO een stijging in het aantal slachtoffers van phishing door middel van valse telefoontjes. Vaak doen oplichters zich voor als de bank of als Card Stop. “De stem aan de andere kant van de lijn beweert dat er verdachte transacties gebeurd zijn op je bankrekening en wil je zo snel mogelijk helpen”, verduidelijkt de politie. In werkelijkheid zijn dit oplichters die je bankgegevens willen stelen.

In enkele gevallen krijgt het slachtoffer ook een valse bankmedewerker thuis over de vloer. Zo verloor een slachtoffer uit de regio in één klap 15 000 euro nadat een oplichter zich via de telefoon voordeed als de bank. Om fraude te voorkomen zou een bankmedewerker bij het slachtoffer aan de deur komen. Tot die tijd bleef de oplichter telefonisch aan de lijn. De valse bankmedewerker ging effectief langs bij het slachtoffer en nam de bankkaart inclusief pincode mee. Af en toe vragen de oplichters ook om andere voorwerpen zoals cash geld of juwelen mee te nemen.

De politie roept op om waakzaam te zijn en om ook oudere mensen te informeren over deze oplichtingsmethodes.

Als je het slachtoffer wordt van phishing raadt de politiezone aan om zo snel mogelijk te handelen: blokkeer je bankkaarten via Card Stop op het nummer 078 170 170 en doe aangifte bij de politie.

Gepubliceerd op woensdag 19 jun 2024 om 11:10